piątek, 12 lutego 2021

Zapiekanka z ziemniaków z kiszoną kapustą

Przepis na to danie z kuchni bułgarskiej pochodzi z książki "500 potraw z ziemniaków".
Danie jest bardzo pożywne, smakowite i idealne na zimowe wieczory.
Polecam do wypróbowania, mimo iż połączenie składników wydaje się tak bardzo nieoczywiste że aż nierealne.
Zapiekanka jest rewelacyjna.
Nam smakowało bardzo.
Zapiekanka po bułgarsku.


Składniki:

  • 10 średnich ziemniaków
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 4 - 5 łyżek oleju - dałam ryżowy
  • 1 cebula
  • 3 jaja
  • 1 i 1/2 szklanki zsiadłego mleka
  • sól morska
  • sól czosnkowa
  • pieprz

Dodatkowo do kapusty: 

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wędzonej ostrej papryki
  • sól morska
  • pieprz
  • oliwa z czosnkiem do spryskania foremki


Przygotowanie zapiekanki:

  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w cienkie plastry - ja na mandolinie.
  • Podsmażyłam je na oleju ryżowym aż lekko zmiękły - bez soli.
  • Kapustę pokroiłam drobno.
  • Na patelni rozgrzałam olej i masło i poddusiłam na nich posiekaną cebulę a potem wrzuciłam kapustę i dusiłam do miękkości.
  • Dodałam wędzoną paprykę, wymieszałam.
  • Formę do zapiekania spryskałam oliwą z czosnkiem, ułożyłam połowę ziemniaków, posypałam je solą czosnkową, wyłożyłam na ziemniaki kapustę a na niej resztę ziemniaków.
  • Ziemniaki posypałam solą czosnkową.
  • Zsiadłe mleko wymieszałam z jajami, dodałam szczyptę soli i zalałam mieszanką ziemniaki.
  • Płyn powoli sam dotrze do najgłębszych zakamarków.
  • Zapiekałam danie w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut aż wierzch stał się rumiany.

Smacznego.
Przepis kuchni bułgarskiej.
"Podróże małe i duże"
Mewa Śmieszka

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger