piątek, 12 lutego 2021

Krakersy z sezamem na zakwasie

Przepis pochodzi od naszego Mistrza na Piekarniczej Braci na FB Piotra.
Tak przyrządzone krakersy są przepyszne, chrupiące, idealne na przekąskę, do kawy a dzięki temu resztki zakwasu są wykorzystane.
Polecam gorąco, są przepyszne i chrupiące.
Krakersy na zakwasie.

Składniki:
  • 250 g zakwasu żytniego
  • 120 g mąki pszennej T 650
  • 5 g soli
  • 5 g sezamu
  • 60 g roztopionego masła klarowanego
  • olej do smarowania

Przygotowanie krakersów:
  • Zakwas, mąkę, sól i rozpuszczone ale chłodne masło włożyłam do miski i zagniotłam zwarte ciasto.
  • Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na 30 - 40 minut.
  • Potem wyjęłam i rozwałkowałam ciasto na papierze do pieczenia na grubość 1/ 2 - 1 cm.
  • Pocięłam ciasto tak trochę jak na faworki, nie rozdzielajcie, posmarowałam olejem, posypałam sezamem.
  • Piekłam krakersy w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 10 - 15 minut aż się zrumieniły.
  • Wyjęłam, wystudziłam, porozdzielałam i zimne przechowuję w słojach.

Smacznego.
Przepis od Piotra.
"Podróże małe i duże"
Narcyze

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger