sobota, 6 lutego 2021

Hiszpańskie empanadas z kiełbasą chorizo

Idealne tapas hiszpańskie na moim talerzu a czy na Twoim też? będzie? napiszesz jak smakowało? czy lubisz takie małe przekąski, które w rezultacie mogą być obiadem?
Przepis pochodzi z książki "Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem".
Polecam gorąco.
Empanadas z chorizo.



Składniki: 18 sztuk

  • 30 g masła
  • 20 g smalcu
  • 75 ml białego wytrawnego wina
  • 300 g mąki pszennej T 650
  • szczypta soli
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 2 - 3 łyżki oliwek 
  • 1 czerwona papryka
  • olej do smażenia


Przygotowanie tapas:
Ciasto.

  • W garnku rozpuściłam masło i smalec, dodałam wino i wodę, podgrzałam ale nie gotowałam.
  • Zdjęłam z ognia i wsypałam mąkę i sól, wymieszałam energicznie i dokładnie.
  • Zagniotłam ciasto i odstawiłam na 2 godziny do lodówki.

Farsz:

  • Chorizo pokroiłam w kosteczkę, tak samo jak paprykę i oliwki.
  • Ja użyłam oliwek nadziewanych papryką.

Empanadas:

  • Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 2 - 3 mm i wycinałam szklanką krążki ok. 10 cm średnicy.
  • Na każdym krążku układałam porcję farszu i zlepiałam jak pierogi tworząc falbankę.
  • Można zlepić brzegi i docisnąć widelcem.
  • Smażyłam pierogi w głębokim oleju aż się pięknie zrumieniły z obu stron.
  • Osączałam usmażone pierogi na ręczniku papierowym.


Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Kościół Przemienienia Pańskiego w Staniszowie woj. dolnośląskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger