środa, 10 lutego 2021

Empanadillas z rodzynkami

Tapas to przekąski w stylu hiszpańskim, takie na jeden gryz.
Te hiszpańskie pierogi właśnie w formę tapas wpisują się idealnie.
Smakują obłędnie i znikają szybko, tak na jeden gryz i następny, zobaczycie sami.
Hiszpańskie tapas.



Składniki:

  • 2 op. po 230 g ciasta francuskiego na maśle
  • 1 łyżka masła
  • 2 posiekane cebule
  • 2 pomidory
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżka rodzynków
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 żółtko


Przygotowanie emanadillas:

  • Cebulę pokroiłam w kosteczkę, paprykę i pomidory również pokroiłam w drobną kosteczkę.
  • Na patelni rozgrzałam masło i poddusiłam na nim cebulę aż się zeszkliła a potem dodałam paprykę i pomidory, rodzynki i dusiłam aż składniki zmiękły ok. 10 minut.
  • Doprawiłam solą i papryką chili.
  • Ciasto rozłożyłam, pokroiłam na paski a potem na kwadraty.
  • W jednym końcu nakładałam farsz, zwilżyłam brzegi wodą i złożyłam ciasto w trójkąt, dociskając brzegi.
  • Układałam pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam roztrzepanym żółtkiem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
  • Zajadamy od razu, choć zimne też są wyborne.


Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej z książki "Tapas".
"Podróże małe i duże"
Świtezianka

4 komentarze

  1. Interesujące połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Jestem bardzo ciekawa tego smaku! :) Chętnie wypróbuję ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz a jak juz się dowiesz to napisz jak Ci smakowały?

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger