czwartek, 11 lutego 2021

Chleb na zakwasie z semoliną

Przepis na podstawie przepisu z książki D. Leadera „Local Breads”.
Chleb jest pyszny, ma sprężyste wnętrze i chrupiącą skórkę.
Piekłam go na kamieniu do pizzy, można też na blaszce, wcześniej nagrzanej.
Chleb z semoliną.


Składniki:
  • 200 g zakwasu z semoliny lub pszennego lub żytniego - dałam pszenny
  • ok. 350 g letniej wody
  • 500 g semoliny 
  • 15 g soli morskiej

Przygotowanie chleba:
  • Wymieszałam zakwas z wodą a następnie dodałam sól i semolinę.
  • Wyrabiałam robotem z mieszadłem hakowym około 12 minut na drugim biegu.
  • Ciasto stało się wówczas sprężyste i elastyczne.
  • Miskę spryskałam oliwą a z ciasta uformowałam kulę, włożyłam ją do miski, nakryłam folią i odstawiłam do wyrastania aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Trwa to różnie w zależności od mocy zakwasu i ciepła w pomieszczeniu.
  • W temperaturze 24 C trwa to zazwyczaj ok. 4 - 5 godzin.
  • Potem ciasto wyjęłam na blat, zagniotłam i uformowałam bochenek, włożyłam go do koszyka rozrostowego wysypanego mąką ryżową.
  • Nakryłam ściereczką i ponownie odstawiłam do wyrastania na 1,5 - 2 godzin.
  • Piekarnik nagrzałam wraz z kamieniem do pizzy do 220 C.
  • Wyrośnięty chleb przełożyłam na nagrzany kamień, nacięłam chleb żyletką.
  • Na dno piekarnika wrzuciłam kostki lodu aby naparować w środku.
  • Piekłam chleb 40 - 50 minut, ma być dobrze rumiany a postukany pod spodem wydaje głuchy dźwięk.
  • Studziłam chleb na kratce.

Smacznego.
Przepis z książki D. Leadera „Local Breads”.
"Podróże małe i duże"
Świtezianka

4 komentarze

  1. Uwielbiam taki domowy chleb, który nie "daje" drożdżami. Zdrowy, smaczny a zapach, który unosi się w domu podczas pieczenia zapada w pamięci na lata. Smak dzieciństwa, coś wspaniałego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naturalab ja już od 16 lat sama piekę chleby i potwierdzam Twoje słowa w całości.

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy wpis. Ostatnio podchodze do przygotowania takiego chlebka na zakwasie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo za miłe słowa. Taki chleb z domowego piekarnika jest wspaniały i fajne jest to że wiesz co jesz i co do niego włożyłaś. Pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger