sobota, 13 lutego 2021

Chleb z garnka na zakwasie przesypywany kakao

Przepis na chleb pochodzi z grupy na Fb Piekarnicza Brać.
Chleb jest pyszny, ma sprężysty i aromatyczny środek oraz chrupiącą skórkę i najbardziej smakuje z masłem.
Polecam do upieczenia.
Chleb pszenny na zakwasie żytnim przesypywany kakao.


Składniki:
  • 500 gram mąki pszennej 450 dałam T 650
  • 375 g wody
  • 140 g aktywnego zakwasu żytniego na mące 2000
  • 12 g soli
  • 6 x 1/4 łyżeczki kakao
Przygotowanie chleba:
  • Wymieszałam wodę z mąką i odstawiłam na godzinę.
  • Potem dodałam zakwas i sól i dokładnie wymieszałam, odstawiłam na godzinę.
  • Potem składałam ciasto co godzinę i tak przez 6 godzin.
  • Składałam ciasto czyli wyciągałam w górę i wciskałam w środek kuli i tak na cztery strony świata.
  • Składając co godzina posypywałam wierzch ciasta kakao przez sito, potem składałam.
  • Po 6 godzinach złożyłam ciasto w bochen i umieściłam w koszyku rozrostowym wysypanym mąką ryżową.
  • Koszyk wstawiłam do torby foliowej i wstawiłam na 18 godzin do lodówki.
  • Następnie nagrzałam garnek żeliwny z pokrywką do temperatury 250 C i do gorącego przełożyłam bochen.
  • Piekłam w 250 C przez 10 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 200 C, piekłam kolejne 15 minut, potem zdjęłam pokrywkę i piekłam kolejne 15 minut.
  • Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis z FB.
"Podróże małe i duże"
Drewniany, zabytkowy młyn nad Nerem w Małyniu woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger