piątek, 26 lutego 2021

Błyskawiczny chleb orkiszowy z ziarnami

Pyszny bochen dziś przedstawię.
Chleb robi się szybko, pięknie rośnie, smakuje wybornie.
Wrzucamy składniki do misy, wyrabiamy a potem to już jak w tytule błyskawicznie.
Zachęcam do pieczenia, bo nic nie zastąpi chleba wypiekanego w domowym zaciszu.
Chleb orkiszowy na drożdżach.


Składniki: keksówka 26 x 12 cm
  • 400 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
  • 500 ml ciepłej wody
  • 4 - 5 łyżek płatków owsianych
  • 15 g świeżych drożdży 
  • 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka ziaren dyni
Przygotowanie chleba:
  • Drożdże rozpuściłam w ciepłej wodzie - ok. 40 C.
  • Teraz dodałam do wody płatki owsiane i cukier, wymieszałam i odstawiłam na 15 minut.
  • Do misy robota wsypałam resztę składników, oprócz ziaren, dodałam zaczyn i wymieszałam a potem wyrabiałam ok. 10 minut przy użyciu mieszadła hakowego.
  • Na koniec dodałam ziarna i krótko wyrabiałam.
  • Keksówkę posmarowałam masłem i wysypałam otrębami, przełożyłam do niej ciasto.
  • Odstawiłam na 15 - 20 minut.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 220 - 230 C z opcją termoobiegu przez 15 minut, po czym nastawiłam temperaturę na 180 C z opcją grzania góra/dół i piekłam jeszcze 40 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
W styczniu na Wiśle w Ciechocinku

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger