sobota, 27 lutego 2021

Pomarańczowe krewetki ze szparagami i tagliatelle

Dorwałam szparagi, pyszne były i świeże.
Zrobiłam pyszny obiad z tego co lubimy, czyli makaron tagliatelle i krewetki, krewetunie, pyszności.
Polecam wszystkim smakoszom krewetek i szparagów a Ci co mówią że nie jedzą niech też spróbują to polubią.
Pyszne danie przed Wami, zapraszam do stołu.
Krewetki, szparagi, tagliatelle.


Składniki:

  • 125 g wędzonego boczku
  • 300 g surowych krewetek tygrysich
  • 250 g zielonych szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 czerwona cebula
  • skórka otarta z pomarańczy
  • sok z pomarańczy
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • listki kolendry
  • 250 g makaronu tagliatelle


Przygotowanie dania:

  • Posiekałam drobno obrany czosnek i czerwoną cebulę.
  • Szparagom odłamałam końcówki, zostawiłam główki a resztę pokroiłam na kawałki.
  • Boczek pokroiłam w paseczki i wysmażyłam na suchej patelni.
  • Jak boczek się podsmażył dodałam oliwę, szparagi, tylko bez główek.
  • Obrałam i umyłam krewetki, dodałam na patelnię razem z główkami szparagów.
  • Teraz na patelnie wlałam sok z pomarańczy i dodałam skórkę.
  • Makaron ugotowałam al'dente i dodałam na patelnię, wymieszałam.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Na talerzu posypałam listkami kolendry.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Ciechocinek - plaża

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger