środa, 13 stycznia 2021

Zielona szakszuka z jarmużem i szpinakiem

Szakszuka to danie kuchni Izraela i pyszne jest zarówno na śniadanie, obiad czy kolację.
W zależności co do niej dodamy takim smakiem się cieszymy.
Najważniejsze są tu zawsze jaja i ich zabraknąć nie może.
Zaczynamy zabawę z szakszuką?
U mnie dziś pyszna i aromatyczna z zielonymi listeczkami.
Zielona szakszuka.


Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 garście jarmużu
  • 2 garście szpinaku
  • 2 szalotki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jaja
  • sos pomidorowy z pomidorów koktajlowych - 330 g
  • 80 g ugotowanej ciecierzycy
  • sól morska
  • szczypta cukru trzcinowego
  • pieprz czarny

Przygotowanie szakszuki:

  • Oderwałam listki jarmużu od łodyżek, umyłam.
  • Szpinak umyłam i osuszyłam. 
  • Posiekałam cebulkę i czosnek.
  • Na oliwie podsmażyłam czosnek, cebulkę i listki aż zmiękły.
  • Teraz dodałam sos pomidorowy, posoliłam, pocukrzyłam, posypałam pieprzem.
  • Smażyłam aż masa zgęstniała i wrzuciłam ciecierzycę, podgrzewałam 2 minuty.
  • Wtedy zrobiłam 4 wgłębienia i do każdego wbiłam jajo.
  • Nakryłam patelnię pokrywką i gotowałam aż jaja się ścięły.

Smacznego.
Przepis kuchni Izraela własny
"Podróże małe i duże" 
Szafirki

8 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger