środa, 13 stycznia 2021

Domowy sos Arrabiata

Arrabiata to pikantny sos pomidorowy rodem z Włoch.
Idealnie nadaje się do makaronów, kanapek, burgerów czy tortilli.
Jest wyrazisty w smaku i przepyszny a zrobiony samodzielnie smakuje wybornie, zapraszam do gotowania.
Włoska Arrabiata.

Składniki:

  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 i 1/2 dużej cebuli
  • 8 ząbków czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • sól morska
  • pieprz czarny

Przygotowanie sosu:

  • Obrałam i posiekałam cebulę, posiekałam papryczkę chili, drobno posiekałam czosnek.
  • W rondlu rozgrzałam oliwę, wrzuciłam na nią cebulę, czosnek i papryczkę chili i smażyłam 5 minut.
  • Zalałam wszystko winem, zagotowałam i dodałam cukier, bazylię, sól i pieprz.
  • Gotowałam 20 minut aż sos zgęstniał.
  • Podałam z makaronem.

Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Prymulki

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger