sobota, 19 grudnia 2020

Polędwiczki wieprzowe w sosie piernikowym

Dziś podaję pomysł na idealne danie na świąteczny stół ale nie tylko, jedzcie, kiedy zapragniecie.
Polędwiczki podałam z czarna fasolką i dzięki temu zyskały jedyny i niepowtarzany charakter.
Mięso jest soczyste i aromatyczne, idealne.
Polecam gorąco.
Polędwiczki w sosie.


Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 2 - 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietanki 22 %
  • 2 - 3 łyżki pokruszonego piernika
  • 30 g płatków migdałowych
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • czarna fasolka do podania
  • natka pietruszki do posypania


Przygotowanie dania:

  • Polędwicę umyłam, osuszyłam, pokroiłam w plastry ok. 2 cm grubości.
  • Każdy plaster delikatnie palcami rozgniotłam, oprószyłam solą i pieprzem a także obtoczyłam w mące.
  • Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam mięso na złoty kolor.
  • Teraz wlałam wino i 3 łyżki wody i dusiłam mięso 15 minut pod przykryciem.
  • Potem zdjęłam pokrywkę i zredukowałam sos o połowę.
  • Wyjęłam mięso a do sosu dodałam śmietankę oraz piernik, zagotowałam.
  • Doprawiłam solą i pieprzem, z powrotem włożyłam mięso i jeszcze chwilę podgrzewałam.
  • Płatki migdałowe uprażyłam na suchej patelni.
  • Podałam mięso z czarną fasolką, posypane natką pietruszki i płatkami migdałowymi.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Drezno - Niemcy

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger