piątek, 18 grudnia 2020

Pierogi z grzybami

Dziś propozycja na kolejne pierogi wigilijne, tym razem z grzybami.
Uwielbiam te pierogi bo takie robiła moja babcia a smakowały wybornie.
Zawsze na wigilie zjem jednego pieroga za dużo, ale cóż tak już mam.
Pierogi z grzybami.


Składniki:
Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej T 650
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 20 g masła
  • 1 jajo

Farsz:

  • 300 g mrożonych mieszanych grzybów leśnych
  • 2 łyżki masła
  • biała część średniego pora
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 3 kapelusze suszonych prawdziwków


Przygotowanie farszu:

  • Grzyby rozmroziłam i posiekałam.
  • Pokroiłam w ćwierćplasterki pora, posiekałam dymkę wraz ze szczypiorem.
  • Prawdziwki zalałam wrzącą wodą i zostawiłam na 30 minut, odcedziłam i posiekałam.
  • Na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam grzyby, posoliłam i smażyłam 8 minut, dodałam pora, dymkę i smażyłam kolejne 5 minut aż por zmiękł.
  • Na koniec doprawiłam solą i pieprzem oraz dodałam szczypiorek, wymieszałam, wystudziłam.

Przygotowanie ciasta:

  • Masło rozpuściłam we wrzącej wodzie.
  • Mąkę wsypałam do misy robota, dodałam sól i wlewając wrzącą wodę mieszałam mieszadłem hakowym.
  • Po lekkim przestudzeniu dodałam jajo i wyrabiałam na elastyczne i zwarte ciasto.
  • Rozwałkowałam ciasto na cienki placek i wykrawałam szklanką kółka.
  • Na każdym krążku nakładałam porcje farszu i zlepiałam brzegi pieroga, jak kto lubi i umie.
  • Gotowałam pierogi w osolonej wodzie przez 5 minut od momentu wypłynięcia.
  • Podałam z masłem palonym.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Góry Galiczica w Macedonii Północnej

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger