poniedziałek, 14 grudnia 2020

Pizza na kamieniu na grubym spodzie

Z tego przepisu wychodzą dwie pokaźne pizze a naje się więcej  niż dwie osoby.
Jest mega pyszna a ciasto jest pulchne i grube, jeśli nie lubicie grubego spodu idealnie będzie zrobić 4 pizze.
Zapraszam do pieczenia:
Pizza na grubym spodzie.


Składniki: 2 pizze
Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej T 650
  • 13 g świeżych drożdży
  • 315 ml wody
  • 1 łyżka soli
  • szczypta cukru trzcinowego

Dodatki:

  • pasta paprykowa - 2 łyżki
  • kulka mozzarelli 
  • kostka sera topionego cheddar - 100 g
  • ser z niebieską pleśnią - 60 g
  • plastry szynki - 6 sztuk
  • ulubione zioła
  • 2 pomidory


Przygotowanie ciasta:

  • Drożdże wkruszyłam do miseczki, dodałam cukier, 1/2 szklanki wody i 5 łyżeczek mąki, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Resztę mąki wymieszałam z solą, dodałam rozczyn, potem wlałam wodę i zarobiłam zwarte i elastyczne ciasto.
  • Podzieliłam ciasto na dwie części, każdą włożyłam do woreczka foliowego i włożyłam do lodówki na 2 godziny.
  • Ciasto które rośnie w lodówce ma głębszy smak i jest delikatniejsze.
  • Po 2 godzinach wyjęłam ciasto i nagrzałam piekarnik razem z kamieniem szamotowym do 250 C.

Przygotowanie pizzy:

  • Na łopacie wysypanej mąką rozciągnęłam jedną kulkę na płaski placek, posmarowałam pastą paprykową.
  • Na paście ułożyłam plastry szynki, plastry pomidora, ser topiony, plastry mozzarelli, pokruszyłam gorgonzolę.


  • Całość posypałam ziołami prowansalskimi.


  • Na rozgrzany kamień zsunęłam pizzę i piekłam ją 15 minut, aż zrumieniły się brzegi.
  • Drugą pizzę zrobiłam tak samo, tylko ta była bez szynki.


Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Proszkówce woj. dolnośląskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger