poniedziałek, 14 grudnia 2020

Sernik na kruchym spodzie z czarną porzeczką i kruszonką

Ponieważ serniki uwielbiam w różnych postaciach więc po znalezieniu tego przepisu wypróbowałam go od razu.
Sernik ma kremowe wnętrze i chrupiący spód i wierzch, jest idealny.
Będzie znakomity na świąteczny stół, na spotkanie przy kawie czy herbacie.
Polecam gorąco.
Potem czekam na opinie i zdjęcia.
Sernik z czarną porzeczką.


Składniki: tortownica 24 cm
Kruche ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki ksylitolu

Masa serowa:

  • 400 g twarogu sernikowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru - 40 g
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • 1/4 szklanki syropu z cytryn

Dodatkowo:

  • konfitura z czarnej porzeczki - słoiczek 250 g
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie spodu:

  • Mąkę, posiekane zimne masło, jajo, ksylitol oraz proszek do pieczenia włożyłam do miski i zagniotłam szybko, zwarte i elastyczne ciasto.
  • Podzieliłam je na dwa kawałki: 3/4 i 1/4 i każdy owinęłam w folię.
  • Włożyłam ciasto na 20 minut do zamrażarki.

Przygotowanie masy serowej:

  • Oba sery, budyń w proszku, ksylitol i cukier waniliowy, syrop z cytryn, wymieszałam na najniższych obrotach ale dokładnie.
  • Potem dodałam jaja i zmiksowałam tylko tyle aby składniki dobrze się połączyły.

Przygotowanie sernika:

  • Większym kawałkiem ciasta wylepiłam spód i boki tortownicy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na ciasto wylałam masę serową a na niej łyżeczką nakładałam konfiturę z porzeczki, delikatnie ją wciskając w masę serową.
  • Resztę ciasta starłam na tarce bezpośrednio na konfiturę z porzeczki.
  • Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 55 minut.
  • Po tym czasie piekarnik wyłączyłam a ciasto zostawiłam w nim na 15 minut.
  • Potem wyjęłam, wystudziłam i posypałam cukrem pudrem.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Proszówce woj. dolnośląskie

2 komentarze

  1. Ja też uwielbiam sernik pod każdą postacią:)))fajny przepis:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger