niedziela, 6 grudnia 2020

Marokańska pieczona pasta z mąki z ciecierzycy - Karantika

Przepis na tą przepyszną pastę znalazłam u Sylwii - Smaki Maroka...i nie tylko!
Zaintrygował mnie sam pomysł ale jak zrobiłam to okazało się że jest to jedna z lepszych past jakie robiłam.
Nie należy się przerażać że to co wstawimy do piekarnika wygląda jak mleko, to zrobi się pastą, pyszną i aromatyczną.
Trochę pozmieniałam pod swoje wymiary blaszki, napiszę o tym w składnikach.
Wersja Sylwii jest na blaszkę 30 x 45 cm.
Polecam serdecznie.
Karantika z Maroka.


Składniki: blaszka 24 x 24 cm
  • 200 g mąki z ciecierzycy - dałam 180 g
  • 75 ml oliwy
  • 1 jajko
  • 1700 ml zimnej wody - dałam 1000 ml
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli - dałam 1 łyżeczkę
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • masło do wysmarowania blaszki
Do podania:
  • bagietka
  • papryka ostra
  • kmin rzymski
  • harissa

Przygotowanie pasty:
  • Jajo roztrzepałam z oliwą.
  • Mąkę wymieszałam z solą i kminem, dodałam jajo z oliwą i powoli mieszając rózgą wlewałam wodę.
  • Trzeba dobrze wymieszać aby nie było grudek.
  • Foremkę grubo wysmarowałam masłem i wlałam do niej masę - jest bardzo rzadka.
  • Piekłam pastę na środkowej półce piekarnika w 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut.
  • Potem przełożyłam blaszkę na wyższą półkę i piekłam jeszcze 10 minut, aż wierzch się ładnie zrumienił.
  • Podałam z bagietką posypaną papryką i kuminem, odrobiną soli.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Zamek Biskupów warmińskich w Reszlu woj. warmińsko - mazurskim

16 komentarze

  1. Pasta z ciecierzycy wygląda bardzo apetycznie.
    Życze Ci dużo zdrowia i serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem co przypomina w smaku....jest bardzo apetyczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. edsyl to ciężko powiedzieć bo ona jest kremowa, delikatna, trochę jak pasta z fasoli, trochę jak awokado, mocno paprykowa. Jest pyszna, spróbuj.

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedz....jestem skłonna ją zrobić....bardzo jestem ciekawa jak smakuje
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    3. zrobiłam.......przepyszna !!!!!!!....brawo Ty brawo Sylwia :)))
      nie mogłam się od niej oderwać, mąż też chwalił
      mniam mniam..... jak się cieszę ze taka smaczna

      Pozdrawiam, uradowana jestem

      Usuń
    4. Tak bardzo się cieszę że zasmakowała. Pozdrawiam serdecznie. A Ty jak byś określiła jej smak?

      Usuń
    5. Kremowy..... maślany taki delikatny puszek....nie pytać o smak - tylko robić :))))

      Usuń
  3. Jeżeli smakuje tak jak wygląda, pochłonę całą blaszkę! :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger