czwartek, 5 listopada 2020

Makalo - macedońska pasta czosnkowa

Napier jedliśmy ją podczas pobytu w Macedonii, kilkukrotnie, smakowała wybornie dla nas, miłośników czosnku.
Potem po przyjeździe próbowałam znaleźć przepis na nią i nigdzie nic nie było.
Trafiłam w końcu na bloga: Macedonian Uisine i tam znalazłam przepis na tą przepyszną, kremową pastę z czosnku i oleju.
Kręci się ją podobnie jak majonez do momentu aż będzie biała i kremowa.
Potrzeba nam czosnku i trochę oleju.
Zaczynamy?
Pasta macedońska Makalo.


Składniki:

  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 - łyżki octu jabłkowego
  • ok. 200 ml oleju

Przygotowanie pasty:

  • Do misy malaksera lub robota wrzuciłam obrane ząbki czosnku i zmiksowałam na gładką masę.
  • Teraz ciągle miksując dolewałam po łyżce cienkim strumieniem oleju i tak do końca oleju aż pasta stanie się kremowa i biała.
  • Trwa to ok. 30 minut.
  • Na koniec dodałam ocet i wymieszałam.
  • Pastę można przechowywać z lodówce do 6 miesięcy i stosować do pizzy, chleba, jako dip.

Smacznego.
Przepis kuchni Macedonii.
"Podróże małe i duże"
"Zatoka Kości" w Ohridzie w Macedonii Północnej

2 komentarze

  1. Nam też bardzo smakowała i chętnie skorzystam z Twojego przepisu.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger