sobota, 21 listopada 2020

Sałatka z rukolą i krewetkami

Pyszna sałatka, aromatyczna a w niej chrupiące krewetki i kuskus a także najlepsza na świecie rukola.
Sałatkę robi się błyskawicznie i jest smakowita.
Dla smakoszy krewetek i rukoli, idealna.
Sałatka z krewetkami.


Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 125 g kuskusu pełnoziarnistego
  • 300 g surowych krewetek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól morska

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamico
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól różowa himalajska

Przygotowanie sosu:

  • Oliwę, ocet, musztardę, miód i sól umieściłam w słoiczku, zakręciłam i wstrząsnęłam kilka razy aż powstała emulsja.
Przygotowanie sałatki:
  • Kuskus przełożyłam na talerz, posoliłam, wymieszałam i zalałam wrzącą wodą na 1 cm więcej niż powierzchnia kuskusu.
  • Nakryłam talerz pokrywką i pozostawiłam aż kuskus wchłonął wodę na jakieś 15 minut.
  • Krewetki obrałam, umyłam i osuszyłam.
  • Posiekałam czosnek.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i masło i podsmażyłam krewetki, około 2 minut z każdej strony, potem dodałam czosnek, paprykę słodką, curry i sól i smażyłam aż krewetki całe pokryły się sosem.
  • Rukolę umyłam i osuszyłam.
  • Wymieszałam kuskus z krewetkami i rukolą, polałam sosem i smacznego.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca w Besiekierach

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger