środa, 11 listopada 2020

Curry z paluszków krabowych

Dziś danie które jest bardzo aromatyczne, pyszne, posmakuje wielbicielom kuchni indyjskiej.
Danie robi się szybko, ważne aby mieć składniki kuchni hinduskiej takie jak: listki curry, czosnek, korzeń imbiru, kurkumę i dalej to już jest prościutko.
Przepis wart wypróbowania.
Danie kuchni hinduskiej.


Składniki:

  • 500 g paluszków krabowych - surimi
  • 60 ml oleju
  • 2 cebule
  • 20 listków curry
  • 6 papryczek chili - ja dałam 3
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 300 ml mleka kokosowego
  • sól morska


Przygotowanie dania:

  • Cebulę posiekałam, paluszki krabowe pokroiłam każdy na trzy kawałki.
  • Imbir obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki, pokroiłam w plasterki czosnek.
  • W rondlu rozgrzałam olej i zeszkliłam na nim cebulę.
  • Potem dodałam listki curry, posiekane chili, czosnek, imbir i gotowałam 5 minut pod przykryciem.
  • Potem dodałam chili w proszku, kurkumę, dolałam 100 ml wody i zagotowałam.
  • Gotowałam jeszcze pod przykryciem jakieś 7 - 8 minut.
  • Teraz do rondla włożyłam paluszki krabowe i gotowałam 5 minut.
  • Na koniec dodałam mleko kokosowe i dusiłam 2 minuty.
  • Doprawiłam do smaku solą i sokiem z cytryny.
  • Danie gotowe.
  • Można podać z ryżem lub z bagietką.

Smacznego.
Przepis kuchni hinduskiej.
"Podróże małe i duże"
Drezno - Niemcy

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger