poniedziałek, 5 października 2020

Tarta z dynią i kozim serem

Na jesienne obiady idealnie nadaje się dynia.
Ma mnóstwo witamin, błonnika i całą masę innych dobroci w sobie, warto ją zajadać nie tylko jesienią.
Natomiast właśnie jesienią jest najsmaczniejsza i najzdrowsza.
Dynię w połączeniu z kozim serem ułożyłam na kruchym cieście i powstała przepyszna tarta.
Polecam gorąco.
Jesienny obiad.


Składniki: forma 24 cm
Ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajo
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka śmietany 12%

Nadzienie:

  • nieduża dynia Hokkaido
  • 40 g koziego sera
  • 3 jaja
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • ulubione kiełki
  • świeży tymianek
  • sól morska
  • pieprz czarny

Przygotowanie ciasta:

  • Masło posiekałam razem z mąką, solą i jajem.
  • Zagniotłam szybko ciasto, owinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 2 godziny.

Przygotowanie nadzienia:

  • Dynię pokroiłam w plasterki i ułożyłam na blaszce.
  • Wstawiłam do piekarnika i piekłam 20 minut w 180 C.
  • Kilka plastrów odłożyłam na wierzch tary a resztę zmiksowałam na gładki mus.
  • Do zmiksowanej dyni dodałam jaja i śmietanę i doprawiłam do smaku, wymieszałam.

Przygotowanie tarty:

  • Ciastem wylepiłam spód i brzeg tortownicy,
  • Nakłułam widelcem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 30 minut.
  • Wylałam na podpieczone ciasto mus z dyni a na wierzchu ułożyłam plastry odłożone upieczonej dyni.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym dalej do 180 C przez 10 - 15 minut.
  • Po upieczeniu posypałam pokruszonym serem kozim, listkami tymianku i kiełkami.

Smacznego.
Przepis z ulotki Biedronki.
"Podróże małe i duże"
Dom dr Cypriana Sadowskiego w Ciechocinku

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger