czwartek, 1 października 2020

Placki ziemniaczane z jabłkiem

Nie wiem skąd ten przepis ale placki mnie ujęły bardzo.
Są delikatne a zarazem wyraziste, są przepyszne.
Masa jest dość rzadka i myślałam że się będą rozpadać ale nic bardziej mylnego, są znakomite.
Polecam każdemu: małemu i dużemu.
Jabłkowe placki ziemniaczane.


Składniki:

  • 800 g obranych ziemniaków
  • 1 nieduże jabłko
  • 2 jaja
  • sól morska
  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • kwaśna śmietana do podania
  • ew. bułka tarta


Przygotowanie placków:

  • Obrałam ziemniaki i starłam je na tarce o małych otworach.
  • Jabłko również starłam na tarce o małych otworach razem ze skórką.
  • Starłam również cebulę, dodałam jaja i wszystko razem wymieszałam.


  • Dodałam sól i jeśli masa jest naprawdę rzadka wystarczy dodać 1 - 2 łyżki bułki tartej.
  • Zależy to od ziemniaków i jabłka.
  • Na rozgrzany olej wkładałam porcje masy i smażyłam na złoty kolor z obu stron. 


  • Usmażone placki osączałam na ręczniku papierowym.
  • Podałam z kwaśną śmietaną.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Wisła w Ciechocinku

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger