czwartek, 8 października 2020

Makaronowa zapiekanka z brukselką i serem

Uwielbiam takie zapiekanki gdy na dworze robi się chłodno, są pyszne i rozgrzewające.
W mojej dzisiejszej zapiekance same smakołyki: brukselka, makaronowe muszle i ajvar.
Danie robi się szybko ale trzeba poczekać aż się zapiecze czyli jakieś 40 minut.
Polecam gorąco.
Zapiekanka z brukselką.


Składniki:

  • 200 g makaronu muszelki
  • 200 g brukselki starkowanej
  • 100 g brukselki w całości
  • 300 g ajvaru
  • oliwa czosnkowa do formy
  • 3/4 szklanki sera żółtego startego - miałam goudę
  • 1 kulka mozzarelli - 125 g


Przygotowanie zapiekanki:

  • Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente, odcedziłam.
  • Brukselkę obrałam ze zwiędłych liści, podzieliłam.
  • 200 g poszatkowałam jak kapustę, można zetrzeć na tarce.
  • Resztę kapustek blanszowałam 3 minuty we wrzącej wodzie,
  • Starłam żółty ser na tarce.
  • Dno foremki spryskałam oliwą czosnkową i nałożyłam 2 - 3 łyżki ajvaru, równo rozprowadziłam.
  • Wszystkie składniki włożyłam do miski czyli całą brukselkę, muszle makaronowe, resztę ajvaru, starty ser, wymieszałam i ułożyłam w brytfance.
  • Na wierzchu pokruszyłam mozzarellę.
  • Zapiekałam danie w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut aż ser na wierzchu się zezłocił.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kwiaty lata

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger