środa, 7 października 2020

Draczena z ziemniaków - zapiekanka ziemniaczana kresowa

Przepis na danie pochodzi z książki "500 potraw z ziemniaków" W.A.Bołotnikowa i L.M.Wapielnik.
To tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej.
Bazą wszystkich draczen są jaja, mąka i mleko. 
Mogą mieć konsystencję zapiekanki i lekką, a nawet płynną omletu. 
W tradycji przygotowywało się je w czasie święta Wszystkich Świętych, a nawet zabierano na cmentarz, gdzie spożywano.
Danie jest pyszne jako dodatek do mięs, warzyw, albo jako samodzielne z jogurtem, kiełkami czy kto co lubi.
Zapiekanka ziemniaczana.


Składniki:
  • 8 dużych ziemniaków
  • 2 szklanki mleka
  • 4 jaja
  • 3 łyżki stołowe masła
  • sól morska
  • ew. czarny pieprz
  • kiełki do podania
Przygotowanie zapiekanki:
  • Ziemniaki obrałam i ugotowałam do miękkości.
  • Następnie ugniotłam je tłuczkiem na pure, do którego następnie dolałam mleko i dokładnie wymieszałam aby nie było grudek.
  • Do przestudzonych ziemniaków dodałam jaja, sól, pieprz oraz miękkie masło i ponownie wymieszałam.
  • Brytfannę wysmarowałam masłem, przełożyłam masę ziemniaczaną, wyrównałam wierzch - można porobić wgłębienia łyżką.
  • Masę zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut.
  • Podałam jako samodzielne danie z kiełkami.
Smacznego.
Przepis kuchni kresowej.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Chlewiskach woj. mazowieckie

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger