piątek, 9 października 2020

Krokiety z szynką długodojrzewającą

Dziś hiszpańskie tapas, które zdecydowanie smakują wybornie.
To takie przekąski na jeden kęs, jednak mogą idealnie nadać się jako samodzielne danie z ulubioną surówką i pysznym sosem.
Spróbujecie?
Mini kotleciki.


Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 80 g szynki Jamon Serrano lub innej dojrzewającej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • 2 - 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju

Sos:

  • 2 ugotowane na twardo żółtka
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie tapas:

  • Mięso wymieszałam z posiekaną drobno szynką, dodałam gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz jajo i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Wyrobiłam na jednolita masę.
  • Uformowałam małe kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyłam je w bułce tartej i wstawiłam do lodówki na 20 minut.
  • Ugotowane żółtka jaj zmiksowałam z musztardą, czosnkiem, olejem i sokiem z cytryny na gładki sos.
  • Rozgrzałam olej na patelni i podsmażyłam kulki mięsne ze wszystkich stron na złoty kolor.
  • Podałam krokiety z ryżem kolorowym, kiszoną kapustą i sosem.

Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej z ulotki Biedronki.
"Podróże małe i duże"
Willa "Bawarka" w Piechowicach/Michałowicach

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger