wtorek, 29 września 2020

Szisz taouk - kebab w Oriencie

Przepis na danie pochodzi z książki Victorii Twead "Nasz Rok w Oriencie".
Jak pisze autorka danie jest przepyszne i najlepsze z grilla węglowego, jednak na ruszcie w kuchnie też jest znakomite.
Kebab w domowym zaciszu.


Składniki: 4 porcje

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka 
  • 4 udźce z kurczaka bez kości
  • bagietka do podania
  • sos tahini do podania lub inny ulubiony

Marynata:

  • patyczki do szaszłyków
  • 6 - 8 ząbków czosnku
  • sok z 2 cytryn
  • garść świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzy cayenne
  • 5 - 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki gruboziarnistej soli


Przygotowanie szisz taouk:

  • Patyczki drewniane namoczyłam wcześniej w zimnej wodzie aby potem nie spaliły się na grillu.
  • Czosnek do marynaty przecisnęłam przez praskę, dodałam oliwę, sok z cytryn, cayenne, tymianek i sól, wymieszałam.
  • Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę, każde oddzielnie.
  • Marynatę rozdzieliłam do dwóch miseczek i do jednej włożyłam mięso z piersi a do drugiej z udek.
  • Mięso należy marynować jak najdłużej wtedy jest najsmaczniejsze.
  • Ja zrobiłam to jednego dnia wieczorem a następnego grillowałam mięso.
  • Minimum marynowania jak podaje autorka to 15 minut.
  • Mięso z piersi nadziałam na część patyczków a mięso z udek na inne patyczki.


  • Grillowałam szaszłyki aż mięso się ugotowało i zrumieniło.
  • Podczas grillowania mięso obracałam i smarowałam pozostałą marynatą.
  • Na grillu podpiekłam także chlebki aż stały się chrupiące.
  • Podałam z sosem tahini.

Smacznego.
Przepis kuchni Orientu.
"Podróże małe i duże"
Góry Galiczica w Macedonii Północnej

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger