piątek, 4 września 2020

Spaghetti z czarną truflą

Nabyłam czarna truflę w oliwie, pokrojoną w cieniutkie plasterki.
Trufla to taki rarytas, który jest całkiem drogi, dlatego chciałam wykorzystać ten grzyb marzeń jak najlepiej.
W prostocie siła, przekonałam się już o tym nie raz, nie dwa i spaghetti wylądowało na naszym talerzu.
Zachęcam do wykorzystania przepisu jeśli tylko trufla wpadnie Wam w ręce.
Makaron z truflami.


Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • 2 łyżki trufli w plastrach w oliwie
  • 2 - 3 łyżki płatków parmezanu


Przygotowanie dania:

  • Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam, zostawiając 1/2 szklanki wody z pod jego gotowania.
  • Na patelni rozgrzałam masło i jak się rozpuściło wrzuciłam makaron, mieszając wlewałam wodę.
  • Utworzył się emulsyjny sos.
  • Posoliłam i oprószyłam pieprzem makaron, wymieszałam.
  • Dodałam trufle i ponownie wymieszałam.
  • Ułożyłam na talerzach, posypałam płatkami parmezanu.
  • Zajadamy.


Smacznego.
Pomysł autorski.
"Podróże małe i duże"
Park Narodowy Galiczica - Macedonia Północna

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger