sobota, 19 września 2020

Smażona kapusta z dynią i chorizo

Kapusta coolwrap jest idealna do tego dania, szybko mięknie, jest delikatna i smakuje wybornie.
Chorizo pikantne nadaje daniu charakteru a kremowa dynia jest przepyszna.
Zachęcam do wypróbowania.
Kapusta z dynią i chorizo.


Składniki: 6 porcji

  • 1 mała główka kapusty coolwrap
  • ok. 700 g dyni piżmowej
  • 280 g pikantnego chorizo
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka kminku w ziarnkach
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • jogurt naturalny do podania

Przygotowanie dania:

  • Kapustę poszatkowałam drobno, pokroiłam w kostkę dynię ze skórką.
  • Chorizo pokroiłam w plastry, paprykę też w kostkę.
  • Na patelni podsmażyłam na maśle klarowanym paprykę, chorizo aż puściło swój paprykowy olej.
  • Teraz wrzuciłam kapustę i smażyłam 5 minut.
  • Dodałam kawałki dyni, wlałam srirachę i białe wino, dodałam kminek, gotowałam aż dynia zmiękła czyli ok. 15 - 20 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Podałam z kleksem jogurtu naturalnego.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Kole woj. wielkopolskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger