piątek, 18 września 2020

Tawcze Grawcze -тавче гравче - macedońska zapiekana fasolka

Będąc w Macedonii podawali ją nam w każdej knajpce, jest pyszna, kremowa.
I choć danie które dziś Wam przedstawiam nie pachnie bałkańskim słońcem to smakuje Macedonią na pewno.
Fasola gotowana jak w przepisie jest kremowa, delikatna i rozpływa się w ustach.
Polecam, koniecznie wypróbujcie jeśli lubicie fasolę.
Idealne danie dla wegan i wegetarian.
Macedońska fasola.


Składniki:

  • 500 g białej suchej fasoli
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki kuminu czyt. kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • sól morska
  • olej do polania fasoli ok. 100 ml


Przygotowanie dania:

  • Fasolę namoczyłam w ciepłej wodzie na całą noc.
  • Rano wodę odlałam, zalałam nową i zagotowałam.
  • Wodę odlałam i całą czynność powtórzyłam trzy razy a za czwartym razem gotowałam fasolę do miękkości.
  • Pod koniec gotowania fasolę delikatnie posoliłam.
  • Odcedziłam ugotowaną fasolę ale nie wylewałam wody.
  • Marchew pokroiłam w paseczki, cebulę posiekałam, dwa pomidory posiekałam a jeden pokroiłam w plastry, paprykę pokroiłam w paseczki, czosnek posiekałam a chili pokroiłam w plasterki.
  • Na dno naczynia do zapiekania wrzuciłam fasolę, czosnek, połowę papryki, posiekane pomidory, marchew.
  • Kolendrę, kumin i czarnuszkę zmiażdżyłam w moździerzu, posypałam warzywa.
  • Posypałam teraz całość papryką, skropiłam olejem, polałam 2 chochlami wywaru z gotowania fasoli.
  • Na wierzchu ułożyłam resztę pokrojonej papryki, plasterki chili i plastry pomidora.


  • Przykryłam naczynie szczelnie pokrywką lub folią aluminiową i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 3 godziny uważając aby płyn nie odparował.
  • Jeśli tak się stanie należy dodać chochlę wody z pod gotowania fasoli.
  • Tawcze grawcze nie może być suche.
  • Zajadajcie ze smakiem, przepijając rakiją oczywiście, która jest lekarstwem na wszystko.


Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Fontanna "Grzybek" w Ciechocinku

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger