wtorek, 1 września 2020

Risotto z grzybami leśnymi

W lasach o tej porze roku pełno grzybów rośnie i warto je wykorzystać jak najlepiej.
Tym razem wrzuciłam je do risotta i to był jeden z lepszych pomysłów.
Ja tutaj użyłam małych podgrzybków, myślę że inne grzyby też byłyby idealne.
Popróbujcie i dajcie znać jak smakowało.
Grzyby leśne w risotto.


Składniki:

  • 1 łyżka masła do grzybów
  • 1 łyżka oleju
  • 200 g małych świeżych podgrzybków
  • 140 g ryżu arborio lub innego do risotta
  • 600 - 700 ml bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka igiełek świeżego rozmarynu
  • 110 g sera scamorza
  • 1 łyżka masła do risotta
  • oliwa do smażenia risotta


Przygotowanie risotta:

  • Najpierw przygotowałam grzyby.
  • Oczyściłam je, nie myjemy aby nie naciągnęły wodą, bo grzyby tak mają, że wciągają wodę jak gąbka.
  • Po oczyszczeniu wrzuciłam je na patelnię na której rozgrzałam olej i masło.
  • Smażyłam 5 minut pod przykryciem, potem kilka minut bez przykrycia aby sok z grzybów odparował.
  • Teraz wzięłam się za risotto, czyli najpierw posiekałam czosnek i szalotkę.
  • Przygotowałam bulion, czyli postawiłam płyn w garnku na ogniu aby był ciągle gorący.
  • Posiekałam igiełki rozmarynu.
  • Pokroiłam w kostkę ser.
  • Aby przygotowanie risotta poszło gładko, wszystkie składniki muszą być przygotowane a bulion gorący.
  • Przygotowanie wtedy zajmuje ok. 20 - 30 minut.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej czosnek i szalotkę.
  • Potem wsypałam ryż i smażyłam aż stał się szklisty.
  • Na patelnię wlałam teraz wino, uwaga pryska i gotowałam aż ryż wchłonął cały płyn.
  • Teraz zaczęłam wlewać bulion po chochli, następną wlewając dopiero jak poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
  • I tak do końca bulionu, jeśli ryż będzie jeszcze twardy, a może się tak zdarzyć to można dodać chochlę wody.
  • Dodałam rozmaryn.
  • Ryż ma być al'dente ale nie rozgotowany a risotto ma mieć płynną konsystencję.
  • Zdjęłam patelnię z ognia i szybko wmieszałam w ryż łyżkę masła aby risotto było szkliste.
  • Na koniec dodałam ser i grzyby i dokładnie wymieszałam.
  • Risotto gotowe.


Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Bukowcu woj. dolnośląskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger