wtorek, 8 września 2020

Pieczone placki ziemniaczane z sosem czosnkowym

Placki ziemniaczane, temat rzeka, któż ich nie lubi? pewnie każdy pochłania zawsze za dużo.
No dobra, ja zawsze zjem o jednego za dużo, tak mam.
A może odchudzimy trochę placki i je upieczemy?
Są tak samo dobre a tłuszczu mniej, znacznie mniej.
Polecam zatem placki pieczone z ulubionym sosem, u mnie czosnkowy.
Placki ziemniaczane.


Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 nieduża marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajo
  • 1 łyżka śmietany 12 %
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 łyżki mąki orkiszowej jasnej T 630
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z cytryny do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano suszonego
  • sól morska


Przygotowanie placków:

  • Obrałam ziemniaki, wyszorowałam marchew, obrałam cebulę.
  • Wszystko starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Dodałam jaja, śmietanę, przyprawy, zioła, mąkę, przecisnęłam przez praskę czosnek, doprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam.
  • Papier do pieczenia ułożyłam na blaszce, spryskałam go delikatnie olejem.
  • Nakładałam porcje masy, bez wydzielającego się soku, uformowałam okrągłe placki.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 25 - 30 minut.

Przygotowanie sosu:

  • Jogurt wymieszałam z majonezem, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i oregano i dokładnie wymieszałam.
  • Doprawiłam do smaku sokiem z cytryny.
  • Placki podałam z sosem.

Smacznego.
Przepis z ulotki Biedronki.
"Podróże małe i duże"
Kaplica pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa we wsi Posoka woj. wielkopolskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger