poniedziałek, 7 września 2020

Gołąbki w panierce

Gołąbki w panierce nie są ptakami panierowanymi tylko grzybami o tej wdzięcznej nazwie.
Gołąbek białozielonawy lub gołąbek grynszpanowy jest bardzo smacznym grzybem blaszkowym.
My je nazywamy siwkami.
O gołąbkach poczytajcie więcej tutaj, natomiast moja rada: jeśli nie znacie gołąbków po prostu zostawcie je w lesie dla sarenek czy innych zwierzątek.
Te grzyby są bardzo delikatne i trzeba je po zebraniu do koszyka, w domu zaraz przerobić.
Babcia smażyła gołąbki na blasze pieca węglowego, były pyszne.
Smażone grzyby.


Składniki:

  • 6 - 8 kapeluszy gołąbka białozielonawego
  • 1/2 szklanki mleka
  • kilka łyżek mąki ulubionej
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 małe jaja
  • olej do smażenia
  • sól morska
  • pieprz czarny


Przygotowanie grzybów:

  • Gołąbki oczyściłam z piachu i zdjęłam skórę z kapeluszy.
  • Włożyłam je na kilka minut do mleka.
  • Potem wyjęłam i obtoczyłam w mące.
  • Następnie zanurzyłam w rozbełtanym jaju z solą i pieprzem i panierowałam w bułce tartej.
  • Smażyłam gołąbki na oleju na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  • Pyszna przekąska.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Monastyr w Kaliszta - Macedonia Północna

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger