wtorek, 11 sierpnia 2020

Sernik na zimno z figami i galaretką z sharona

A co?, taki sernik dziś powstał i jest pyszny, zimny, idealny na lato.
Galaretkę z sharona można zamienić na mango, albo śliwki i choć będzie to ciut inny sernik, zapewniam że będzie pyszny.
Sharon to inaczej persymona lub kaki.
Sernik na zimno.


Składniki: tortownica 22 cm
Masa serowa:

  • 700 g twarogu delikatnego President
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 2 i 1/2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody do żelatyny
  • 1/2 łyżeczki proszku waniliowego
  • 5 pełnych łyżek ksylitolu
  • 6 fig

Galaretka:

  • 3 - 4 duże owoce kaki
  • 3 pełne łyżki żelatyny


Przygotowanie galaretki:

  • Owoce kaki zmiksowałam na gładką papkę razem ze skórką.
  • Przełożyłam pulpę do garnka, podgrzałam niemal do wrzenia, wyłączyłam ogień.
  • Wsypałam żelatynę, wymieszałam, odstawiłam na 5 minut i ponownie dokładnie wymieszałam aby żelatyna się rozpuściła.

Przygotowanie masy serowej:

  • Śmietankę ubiłam z ksylitolem na puszysty krem, dodałam twaróg, proszek waniliowy, wymieszałam.
  • Żelatynę namoczyłam w wodzie a jak napęczniała rozpuściłam ją podgrzewając, przestudziłam.
  • Wlałam żelatynę do masy serowej.
  • Figi pokroiłam na ćwiartki.
  • Masę serową wlałam do tortownicy, powciskałam ćwiartki fig i wstawiłam do lodówki.
  • Jak masa zastygła wylałam na nią galaretkę z kaki i ponownie wstawiłam do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  • Potem pokropiłam jeszcze pulpą z mango.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Koło widokowe w łódzkiej Manufakturze

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger