My serniki kochamy, więc czemu i Was nie poczęstować deserem, który ukocha Wasze kubki smakowe.
Przepis na to cudo znalazłam u Michała i dobrze że tam trafiłam, poznałam smak najlepszego sernika pod słońcem.
Przepis pochodzi z hiszpańskiego magazynu Gourmet z 1999 roku.
Nazwa pochodzi od kawiarni, w której był serwowany do jej zamknięcia w połowie lat 70.
Sernik jest delikatny, kremowy, idealny, jest równiutki na całej powierzchni, polecam.
A teraz przepis na to cudo świata.
Sernik Trzech Miast Hiszpanii.
Składniki: tortownica 23 cm
Spód:- 180 g ciasteczek owsianych
- szczypta soli
- 90 g masła roztopionego
- 700 g serka kremowego typu Philadelphia lub tłustego twarogu sernikowego mielonego trzy razy
- 4 duże jajka L
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego - 150 g
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 400 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie sernika:
Spód.
- Ciasteczka zmiksowałam na pył, dodałam sól i roztopione masło, zmiksowałam a potem wysypałam na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ubiłam spód aby dobrze przylegał i wstawiłam tortownicę do lodówki.
Masa serowa.
- Ser zmiksowałam aż stał się puszysty, potem dodawałam po 1 jaju i dalej miksowałam aż ser nabrał puszystości.
- Teraz dodałam cukier, sól i wanilię i delikatnie wymieszałam.
- Przelałam masę serową na wystudzony spód.
- Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut.
- Sernik ma być ścięty po bokach i lekko trzęsący się w środku.
- Sernik się na pewno przyrumieni, może urosnąć a potem opaść, nie ważne, będzie idealny, nie przejmujecie się takimi drobiazgami.
Klajdra.
- Zmiksowałam śmietanę z cukrem i wanilią.
- Po 45 minutach sernik wyjęłam, rozsmarowałam masę śmietanową, równo i ponownie wstawiłam do piekarnika na 10 minut.
- Potem wyłączyłam piekarnik, pozostawiłam w nim sernik na kolejne 10 minut.
- Potem wyjęłam tortownicę i jeszcze ciepły ale nie gorący odkroiłam nożem od boków tortownicy.
- Wystudzony sernik wstawiłam na noc do lodówki aby całkowicie się wystudził.
- Najbardziej smakuje w temperaturze pokojowej.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Na hiszpańskim targu - Andaluzja |
2 komentarze
Wygląda bardzo apetycznie, takiego sernika to ja jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńCzas nadrobić, jest obłędny w smaku.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.