środa, 12 sierpnia 2020

Sernik Trzech Miast Hiszpanii

Dziś są moje urodziny, pewnie wiecie że osiemnaste 😉i dlatego częstuję Was najlepszym sernikiem pod słońcem.
My serniki kochamy, więc czemu i Was nie poczęstować deserem, który ukocha Wasze kubki smakowe.
Przepis na to cudo znalazłam u Michała i dobrze że tam trafiłam, poznałam smak najlepszego sernika pod słońcem.
Przepis pochodzi z hiszpańskiego magazynu Gourmet z 1999 roku.
Nazwa pochodzi od kawiarni, w której był serwowany do jej zamknięcia w połowie lat 70.
Sernik jest delikatny, kremowy, idealny,  jest równiutki na całej powierzchni, polecam.
A teraz przepis na to cudo świata.
Sernik Trzech Miast Hiszpanii.



Składniki: tortownica 23 cm
Spód:
  • 180 g ciasteczek owsianych
  • szczypta soli
  • 90 g masła roztopionego
Masa:
  • 700 g serka kremowego typu Philadelphia lub tłustego twarogu sernikowego mielonego trzy razy
  • 4 duże jajka L
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego - 150 g
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Klajdra:
  • 400 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie sernika:
Spód.
  • Ciasteczka zmiksowałam na pył, dodałam sól i roztopione masło, zmiksowałam a potem wysypałam na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ubiłam spód aby dobrze przylegał i wstawiłam tortownicę do lodówki.
Masa serowa.
  • Ser zmiksowałam aż stał się puszysty, potem dodawałam po 1 jaju i dalej miksowałam aż ser nabrał puszystości.
  • Teraz dodałam cukier, sól i wanilię i delikatnie wymieszałam.
  • Przelałam masę serową na wystudzony spód.
  • Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut.
  • Sernik ma być ścięty po bokach i lekko trzęsący się w środku.
  • Sernik się na pewno przyrumieni, może urosnąć a potem opaść, nie ważne, będzie idealny, nie przejmujecie się takimi drobiazgami.
Klajdra.
  • Zmiksowałam śmietanę z cukrem i wanilią.
  • Po 45 minutach sernik wyjęłam, rozsmarowałam masę śmietanową, równo i ponownie wstawiłam do piekarnika na 10 minut.
  • Potem wyłączyłam piekarnik, pozostawiłam w nim sernik na kolejne 10 minut.
  • Potem wyjęłam tortownicę i jeszcze ciepły ale nie gorący odkroiłam nożem od boków tortownicy.
  • Wystudzony sernik wstawiłam na noc do lodówki aby całkowicie się wystudził.
  • Najbardziej smakuje w temperaturze pokojowej.

Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Na hiszpańskim targu - Andaluzja

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger