środa, 26 sierpnia 2020

Pstrąg curry w sosie śmietanowo - pieczarkowym

To przepyszne danie powstało szybko i sprawnie bo pracy przy nim niedużo a rozkosz jedzenia jest wielka.
Jadacie ryby? lubicie ryby? my bardzo i jadamy je dość często.
Dzisiejsze danie to kwintesencja smaku i aromatu, polecam.
Pstrąg w sosie.


Składniki:

  • ok. 500 g pstrąga tęczowego - filet ze skórą
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki oleju

Sos:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 6 pieczarek
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • 250 ml śmietany 30 %
  • sól morska
  • pieprz
  • 1 łyżka sosu Unagi
  • kolendra - listki
  • cząstki cytryny


Przygotowanie dania:

  • Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na maśle klarowanym.
  • Potem dodałam pokrojone w plastry pieczarki i smażyłam chwilę aż zmiękły.
  • Teraz dodałam mieszankę curry, suszone pomidory, sól, pieprz i wlałam śmietanę.
  • Gotowałam aż śmietana zgęstniała. 
  • Doprawiłam sosem Unagi.
  • Pstrąga umyłam, osuszyłam, posoliłam ze strony bez skóry i oprószyłam pieprzem.
  • Smażyłam na rozgrzanym oleju najpierw od strony skóry na złoty kolor.
  • Podałam pstrąga z sosem, cząstkami cytryny, posypane listkami kolendry.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Bunkry w Gierłoży "Wilczy Szaniec" woj. warmińsko - mazurskie

2 komentarze

  1. Uwielbiam curry i bardzo zaintrygował mnie ten przepis! Koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger