czwartek, 20 sierpnia 2020

Duńska zupa jabłkowa - Aéblesuppe

Przepis na tę zupę znalazłam w książce "Potrawy z różnych stron świata" autorstwa Macieja E. Halbańskiego.
Zupa nie jest z rodzaju słodkich, choć na koniec w przepisie należy dać bitą śmietanę, ale wytrawną.
Ja tutaj zmieniłam i dałam jogurt.
Zupa jest pożywna, delikatna, idealna z sucharkami, polecam.
Zupa jabłkowa.


Składniki:

  • 750 g kwaśnych jabłek
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka wody
  • sucharki do podania
  • 4 łyżki bitej śmietany - dałam jogurt naturalny


Przygotowanie zupy:

  • Jabłka umyłam, przekroiłam na ćwiartki, wycięłam gniazda nasienne.
  • Cząstki jabłek, wraz ze skórką włożyłam do garnka, wlałam wodę, dodałam skórkę z cytryny oraz cukier i gotowałam do miękkości, jakieś 8 minut.
  • Potem autor pisze aby przetrzeć jabłka przez cedzak, ja zmiksowałam na gładki krem.
  • Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłam małą ilością zimnej wody - 2 łyżki i wlałam do gotującej zupy, mieszałam aby nie zrobiły się grudki.
  • Podawałam zupę od razu z sucharkami i jogurtem naturalnym.

Smacznego.
Przepis kuchni duńskiej.
"Podróże małe i duże"
Jaskinie Dolomitowe w Czechach

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger