sobota, 22 sierpnia 2020

Bakłażany po bałkańsku

Bakłażany to znakomite, przepyszne warzywo, niedoceniane a szkoda.
Smakuje wybornie choć po ugotowaniu mają taki szarobury kolor, smak przebija jednak ten kolor.
Warto je zajadać na wszelakie sposoby.
Czy próbowaliście już arabskiej pasty baba ghannouj czyt. ganusz? jeszcze nie? to zachęcam, jest rewelacyjna.
Dziś natomiast bakłażany podamy po bałkańsku.
Jak byliśmy na Bałkanach w ubiegłym roku to jedliśmy bez przerwy i nie mogliśmy się nacieszyć tym smakiem i aromatem tamtejszych bakłażanów.
Dziś zapraszam na ten smak bałkański, zrobicie je tutaj we własnych kuchniach i też będziecie zachwyceni, polecam.
Roladki z bakłażana.


Składniki:

  • 3 średnie bakłażany
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 4 duże pomidory
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia

Przygotowanie dania:

  • Bakłażany umyłam, osuszyłam i pokroiłam na cienki plastry wraz ze skórą wzdłuż warzywa.
  • Ja zrobiłam to przy użyciu "mandoliny".
  • Plastry skropiłam sokiem z cytryny, posoliłam i zostawiłam aby trochę zmiękły - łatwiej będzie je zwijać - na 30 minut.
  • Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju, podsmażałam plastry bakłażana z obu stron, minutę z każdej.
  • Mięso wymieszałam z solą, pieprzem, papryką, dodałam jajo i dokładnie wymieszałam.
  • Z mięsa formowałam wałeczki i owijałam je w plastry bakłażana ustawiając w brytfance, tak jak na zdjęciu.


  • Pomidory pokroiłam ze skórką w kosteczkę i podsmażyłam na łyżce oleju aż się lekko rozpadły.
  • Doprawiłam solą, pieprzem i papryką do smaku, dodałam bulion, wymieszałam.
  • Sosem pomidorowym polałam roladki z bakłażana i zapiekałam 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół.
  • Podałam od razu, choć zimne też są super.

Smacznego.
Przepis kuchni bałkańskiej.
"Podróże małe i duże"
Krokusy

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger