środa, 1 lipca 2020

Sorgo ze szpinakiem, pomidorami i scamorzą

Połączyło się na mym talerzu wiele wspaniałych składników, tworząc przepyszne i zdrowe danie.
Sorgo jest trawą i jest jednym z najważniejszych i najpopularniejszych zbóż na świecie.
Jest fajne do pierogów, potrawek, gulaszy.
Trzeba je jednak namoczyć na 12 godzin aby potem smakowało wybornie.
Scamorza jest południowo - włoskim serem krowim.
Do kompletu dołożyłam ulubiony szpinak i dojrzałe w słońcu pomidory.
To był wspaniały obiad, który przedstawiam.
Sorgo, scamorca, szpinak i pomidory.


Składniki:

  • 200 g białego sorgo
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 350 g pomidorów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 150 g sera scamorza
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oliwy


Przygotowanie dania:

  • Sorgo namoczyłam dzień wcześniej na noc.
  • Potem ugotowałam je w lekko osolonej wodzie do miękkości.
  • Gotowałam sorgo 30 minut, odcedziłam.
  • Posiekłam czosnek, pokroiłam w kostkę pomidory wraz ze skórką.


  • Jeśli ktoś nie lubi lub nie może skórki, wystarczy sparzyć pomidory i obrać je.
  • Szpinak umyłam, osuszyłam, pokroiłam drobniej.
  • Ser pokroiłam w kostkę.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam czosnek, 30 sekund, potem dodałam pomidory, sól, cukier i pieprz, gotowałam aż pomidory puściły sok a potem do momentu aż sos zgęstniał.
  • Wrzuciłam listki szpinaku, gotowałam do momentu aż listki szpinaku zwiędły.
  • Na koniec dodałam ugotowane sorgo i sos sojowy, zagotowałam.
  • Na talerzu posypałam serem.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zamek Trosky - Czechy

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger