czwartek, 2 lipca 2020

Sałatka a'la panzanella

Panzanella w każdym domu jest inna, tak samo jak i bigos.
A więc do dzieła, może skorzystacie z mojego pomysłu?
Sałatkę robi się szybko, jest przepyszna i zapewniam że szybko zniknie, zachęceni? no to kroimy, siekamy i zajadamy.
Sałatka włoska.


Składniki:

  • 1 mała bagietka
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • sól morska
  • pieprz
  • 140 g ziaren ugotowanego orkiszu - miałam z puszki
  • 3 pomidory Lima
  • garść uprażonych nerkowców
  • garść liści bazylii
  • 1 główka sałaty fryzyjskiej

Sos:

  • 2 łyżki octu sherry
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 2 ząbki czosnku


Przygotowanie sosu:

  • Do słoika z zakrętką wlałam ocet, oliwę, syrop klonowy.
  • Dodałam także szczyptę soli, pieprzu i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Zakręciłam słoik i potrząsałam aż zrobiła się emulsja.

Przygotowanie sałatki:

  • Bagietkę pokroiłam w kostkę i podpiekłam na suchej patelni.
  • Pomidory pokroiłam w kostkę.
  • Orkisz odcedziłam na sicie, miałam Bonduelle.
  • Umyłam, osuszyłam sałatę i porwałam na kawałki.
  • Listki bazylii umyłam i osuszyłam.
  • Pierś z kurczaka umyłam, osuszyłam.
  • Osoliłam go i oprószyłam pieprzem i grillowałam do miękkości.
  • Potem pokroiłam go w kostkę.
  • Nerkowce podprażyłam na suchej patelni.
  • Składniki sałatki włożyłam do miski, wymieszałam, polałam sosem i zajadamy.

Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Bukowcu woj. dolnośląskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger