czwartek, 23 lipca 2020

Sałatka z pieczonym kalafiorem

Pożywna, pyszna sałatka na letni obiad.
Pieczony kalafior ma lekko dymny, wędzony smak, jest idealny, dodatek kuskusu sprawia że danie jest syte, odżywcze i smakuje obłędnie.
Pieczony kalafior w sałatce.


Składniki:

  • nieduży kalafior
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mieszanki curry
  • 120 g kuskusu pełnoziarnistego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 90 g sera feta
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • pieprz do smaku
  • sól morska
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • garść rukoli
  • garść kiełków brokuła

Przygotowanie sałatki:

  • Kalafiora umyłam, podzieliłam na różyczki, ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Skropiłam olejem - pół łyżeczki i posypałam mieszanką curry. 
  • Piekłam 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół, przestudziłam.
  • Kuskus wsypałam na talerz głęboki, posoliłam, zalałam wrzątkiem na centymetr nad poziom kuskusu, wymieszałam, nakryłam talerzem i odstawiłam na 15 minut aby napęczniał, przestudziłam, wzruszyłam widelcem.
  • Cebulę pokroiłam w piórka i skropiłam 1 łyżką soku z cytryny, odstawiłam na kilka minut.
  • Pestki słonecznika uprażyłam na suchej patelni, ostudziłam.
  • Resztę oleju i resztę soku z cytryny wymieszałam.
  • Kapustę pekińską pokroiłam w paseczki.
  • Wszystkie składniki włożyłam do miski, wymieszałam, skropiłam olejem z cytryną, posoliłam i oprószyłam pieprzem, posiekanym szczypiorkiem.
  • Na talerzu posypałam pokruszoną fetą.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Tężnie w Ciechocinku

3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger