środa, 22 lipca 2020

Pasta z awokado i pstrąga

Zakupiłam pachnącego, świeżego pstrąga wędzonego, zjedliśmy go od razu bez niczego, tylko obrane kawałki, smaczny był bardzo.
Poszłam do sklepu który mam pod domem i zakupiłam jeszcze jednego aby zrobić tę pyszną pastę.
Idealna do chleba, idealna do warzyw, w pojemniczku do pracy czy szkoły.
Ma mnóstwo kwasów omega 3, odpowiedzialnych za naszą odporność i zdrowie, warto zajadać takie pasty.
Pasta na zdrowie.


Składniki:

  • 1 duży wędzony pstrąg
  • 2 nieduże awokado Hass
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 ząbki czosnku

Do podania:

  • pieczywo chrupkie
  • rzodkiewki
  • listki kolendry
  • kawałki wędzonego pstrąga


Przygotowanie pasty:

  • Awokado obrałam, wyjęłam pestkę i wrzuciłam do misy malaksera.
  • Dodałam kawałki obranego, wędzonego pstrąga.
  • Można zostawić kilka kawałków do podania na chlebie.
  • Do misy wrzuciłam także posiekany czosnek i wlałam sok z cytryny.
  • Zmiksowałam całość na gładką lub mniej gładką pastę, jeśli lubicie kawałki.
  • Doprawiłam do smaku pieprzem cytrynowym.
  • Podałam na chrupkim, żytnim pieczywie z plasterkami rzodkiewki, kawałkami ryby, posypane kolendrą.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Ochrydzkie w Macedonii Północnej

8 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger