sobota, 18 lipca 2020

Kaszotto z botwinką

Teraz jest najlepszy czas na gotowanie takich lekkich i pożywnych dań jednak nie ciężkich.
Takie kaszotto to i odżywi i pożywi i jeszcze wywoła uśmiech na twarzy, jest po prostu pyszne.
Pracy przy nim mało więc odważcie się i ugotujcie a potem cieszcie się pysznym daniem.
Zaczynamy?
Botwinkowe kaszotto.


Składniki:

  • 3 dymki ze szczypiorem
  • 2 białe papryki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 pęczek botwinki
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • sól morska
  • pieprz czarny


Przygotowanie kaszotta:

  • Papryki pokroiłam w paski, dymkę wraz ze szczypiorem w plastry.
  • Botwinę umyłam i osuszyłam, razem z buraczkami drobno posiekałam.
  • Na patelni rozgrzałam masło, podsmażyłam dymkę i papryki.
  • Dodałam teraz botwinę i smażyłam 5 minut.
  • Teraz wsypałam kaszę, wlałam bulion i pod przykryciem gotowałam 15 minut aż kasza wchłonęłam cały bulion.


  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. 

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże" 
Rzeka Utrata w Żelazowej Woli

3 komentarze

  1. Bardzo lubię botwinkę. Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, jak ktoś lubi botwinkę to zawsze i wszędzie odnajdzie jej miejsce w potrawie. Polecam gorąco.

      Usuń
  2. Smacznie i tak też smakuje, Aga zachęcam do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger