Róbcie i zajadajcie, one są przepyszne.
Chyba ze już będzie bardzo gorąco to zaczekajcie kilka dni, bo piekarnik trzeba włączyć.
Zachęcam do zrobienia.
Buraczane kotlety.
Składniki: 7 kotletów
- 300 g mięsa wołowo - wieprzowego
 - 1 cebula
 - 1 łyżka oleju
 - sól morska
 - 1/2 pęczka natki pietruszki
 - 50 g sera feta
 - 1 upieczony średni burak
 - 5 łyżek zimnej wody
 - 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
 - oliwa czosnkowa
 - pieprz świeżo mielony
 
Przygotowanie kotletów:
- Buraka upiekłam w piekarniku zawijając go w folię aluminiową.
 - Potem pokroiłam w drobną kosteczkę.
 - Ugotowałam na sypko kaszę.
 - Cebulę posiekałam i zeszkliłam na łyżce oleju.
 - Do miski włożyłam mięso, dodałam buraka, kaszę, drobno pokrojoną natkę pietruszki. zeszkloną cebulę.
 - Dodałam sól, pieprz i zimną wodę i wyrobiłam na jednolitą masę.
 - Z masy uformowałam 7 kotletów.
 - Papier do pieczenia ułożyłam na blaszce do pieczenia, spryskałam go oliwą czosnkową, ułożyłam kotlety i je też spryskałam oliwą.
 
- Piekłam kotlety w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut.
 
- Na talerzu posypałam pokruszoną fetą.
 
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
| Historyczny budynek Poczty Polskiej w Aleksandrowie Kujawskim | 
3 komentarze
Muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie.
UsuńBardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.