czwartek, 9 lipca 2020

Fermentowane mleko z rodzynkami

To mleko to idealny napój na ciepłe dni, jak jest schłodzone, to idealny napój aby organizm nie czuł pragnienia.
W ciepłe dni mleko fermentuje dość szybko a dodatek rodzynków przyspiesza ten proces.
Mleko z rodzynkami.

Składniki:

  • 300 ml mleka pełnego
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12 %
  • 1 łyżka rodzynków

Przygotowanie mleka:

  • Najlepiej jakby mleko było niepasteryzowane tylko takie surowe od krowy ale jak nie ma to i takie z butelki się nada, oby tylko nie uht.
  • Mleko wlałam do butelki, dodałam śmietanę, wymieszałam.
  • Wrzuciłam rodzynki, wymieszałam, butelkę nakryłam gazą i odstawiłam w ciepłe miejsce na min 24 godziny.
  • Czasami fermentacja trwa dłużej, nie przejmujcie się.
  • Jak mleko zgęstniało włożyłam je do lodówki aby się schłodziło i gotowe do popijania.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Pałac Mieszczański w Inowrocławiu woj. kujawsko - pomorskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger