niedziela, 26 lipca 2020

Domowy makaron z chorizo i pesto z rzodkiewki

Czy Wy też tak macie że jak najdzie ochota to makaron własnej produkcji robicie?
Za mną "chodził" domowy makaron już od dłuższego czasu i oto i on.
Jest delikatny i mój, domowy, pyszny.
Do niego ukochane chorizo a także pesto z liści rzodkiewki lub jak nie macie to inne ulubione, będzie ok.
Domowy makaron na obiad.


Składniki:
Makaron:

  • 300 g mąki pszennej T 650
  • 3 jaja
  • szczypta soli

Dodatki:


Przygotowanie makaronu:

  • Mąkę wysypałam na blat, zrobiłam kopczyk, a w nim dołek.
  • Wbiłam jaja do dołka, dodałam sól i zarobiłam ciasto, miękkie i elastyczne.
  • Nakryłam kule ciasta miską i pozostawiłam na 15 minut aby odpoczęło.
  • Potem rozwałkowałam ciasto dość cienko i pokroiłam w paski.
  • Można to zrobić przy użyciu maszynki do makaronu.
  • Nitki makaronu powiesiłam na wieszaku aby przesuszył się na 30 minut.
  • Makaron gotowałam w osolonej wodzie około 3 minut.

Przygotowanie dania:

  • Chorizo pokroiłam w kostkę i wysmażyłam na suchej patelni.
  • Wymieszałam makaron z chorizo, polałam pesto i posypałam startym parmezanem i posiekaną kolendrą.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Poddębicach woj. łódzkie

8 komentarze

  1. Droga Dorotko!
    Bardzo dziękuję za troskę. To takie miłe, że wzajemnie troszczymy się o siebie. Wszak jesteśmy wielką, blogową rodziną. Tym razem była to przerwa urlopowa.
    Kolejne przepyszne danie obiadowe. Proste i smaczne. A wiesz, że i ja zatęskniłam za domowym makaronem?

    Życzę Ci miłego dnia i serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger