środa, 15 lipca 2020

Chleb na zakwasie pszennym z ziołami

Dziś przedstawiam przepis na pyszny chleb z ziołami.
Lubicie taki posmak ziołowy w chlebie? ja tak i stąd pomysł dodania ich do chleba.
Uwielbiam focaccię a ten chleb pachnie latem i Włochami.
Zachęcam do pieczenia.
Chleb ziołowy na zakwasie.


Składniki: keksówka 26 x 12 cm

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego hyzopu
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 150 g zakwasu pszennego - może być z lodówki
  • 350 g wody
  • 8 g soli
  • 1 i 1/2 g drożdży instant - 1/4 łyżeczki

Przygotowanie chleba:

  • Do miski włożyłam zakwas, dolałam wodę i wsypałam sól, drożdże, wszystkie zioła, wymieszałam.
  • Teraz wsypałam mąkę i dokładnie wymieszałam, nie potrzeba wyrabiać.
  • Keksówkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto chlebowe, wyrównałam wierzch.
  • Keksówkę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam w temperaturze pokojowej do wyrastania.
  • Ciasto powinno urosnąć do brzegów formy i trwa to około 3 - 3,5 godziny w zależności od temperatury w jakiej wyrasta.
  • Piekarnik nagrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół i piekłam chleb przez 40 - 50 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Dekoracje - Poddębice 

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger