Tą pyszną pastę można zajadać do kanapek, można ją użyć tak jak w książce padła propozycja do zrobienia placka pikantnego, kukurydzianego.
O placku wkrótce a dziś jak zrobić oliwiadę.
Pasta z oliwek.
Składniki:
- 3 duże suszone śliwki bez pestek
 - 1/4 szklanki podgrzanej brandy lub koniaku
 - 500 g mięsistych czarnych lub fioletowych oliwek bez pestek
 - 2 duże ząbki czosnku
 - 1 i 1/2 łyżki listków świeżego rozmarynu
 - ok. 1/4 szklanki oliwy extra vergine
 
Przygotowanie oliwiady:
- Śliwki moczyłam w podgrzanym koniaku przez 15 minut.
 - Drobniutko posiekałam rozmaryn a potem utłukłam go w moździerzu.
 - Oliwki wrzuciłam do malaksera, dodałam posiekany czosnek, posiekane śliwki, wsypałam rozmaryn.
 - Zmiksowałam całość na dość gładką masę a na koniec dolewałam oliwę aby powstała pasta, gęsta i emulsyjna.
 - Oliwiada gotowa.
 
Smacznego.
Przepis kuchni umbryjskiej.
"Podróże małe i duże"
| Zamek książąt Saksonii w Dreźnie - Niemcy | 
2 komentarze
Taka oliwiada musi być przepyszna! Ja dziś robiłem sałatkę grecką, więc moje oliwki tym razem tam poleciały. Pozdrawiam, dobrej nocy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałatkę grecką, Pozdrawiam Maks
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.