wtorek, 16 czerwca 2020

Ful medames - suty dip z Orientu

Na Bliskim Wschodzie jest to danie ubogich, bo składniki są bardzo tanie.
Ale jak pisze autorka wcale smak nie jest tani, dip jest pyszny, ma głęboki smak i aromat.
Można go jeść do kanapek, warzyw, sam też jest przepyszny, wystarczy dodać papryczki chili, jajo, pieczywo arabskie i dip jako samodzielne danie gotowy.
Przepis pochodzi z książki Victorii Twead "Nasz rok w Oriencie".
Zapraszam do eksperymentowania.
Full medames.


Składniki:

  • 3 łyżki tahini
  • sok z 1 cytryny
  • duża szczypta soli morskiej
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 400 g bobu świeżego lub mrożonego bez łupinek

Dodatki:

  • posiekany czosnek
  • pieprz cayenne
  • świeża natka pietruszki lu oregano
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie potrawy:

  • Posiekałam czosnek ten do dipu i ten jako dodatek.
  • Posiekałam natkę i listki oregano, wycisnęłam sok z cytryny.
  • Do miski lub moździerza włożyłam tahini i wlałam sok z cytryny, ucierałam aż sos zbielał.
  • Dodałam wodę i ucierałam aż dip osiągnął konsystencję śmietany.
  • Bób ugotowałam i obrałam, potem rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków tak aby pozostały większe kawałki.
  • Bób umieściłam w misce, polałam sosem, posypałam oregano, natką i posiekanym czosnkiem, polałam oliwą i oprószyłam pieprzem cayenne.

Smacznego.
Przepis kuchni Orientu.
"Podróże małe i duże"
Park Narodowy Galiczica w Macedonii Północnej

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger