poniedziałek, 15 czerwca 2020

Sernik mocno truskawkowy - jogurtowiec z truskawkami

To ciasto z truskawkami smakuje jak najlepszy sernik na świecie, stąd jego nazwa, jednak nie ma w nim sera tylko różne rodzaje jogurtu więc jogurtownikiem też można go nazwać.
Tak czy owak jest pyszny, niekształtny ale dzięki temu ma swój urok.
Jest mega truskawkowy i zniknie dość szybko, zapewniam.
Truskawki pieczone w jogurcie.



Składniki: tortownica 20 cm

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 150 g jogurtu typu greckiego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 jaja
  • 50 ml oleju
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • szczypta ziarenek wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 10 - 15 truskawek

Dodatkowo:

  • 10 - 15 truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru + do posypania sernika


Przygotowanie sernika

  • Białka oddzieliłam od żółtek.
  • Białka ubiłam na sztywną pianę z solą i połową cukru a żółtka utarłam na biały puch z resztą cukru.
  • Dodałam do żółtek oba jogurty, zmiksowałam.
  • Dodałam budyń w proszku, szczyptę proszku do pieczenia, olej i ziarenka wanilii, zmiksowałam.
  • Teraz dodałam pianę z białek i delikatnie łopatką wmieszałam w masę.
  • Na dnie tortownicy zapięłam papier do pieczenia i wlałam masę do środka.
  • Truskawki umyłam i pokroiłam na kawałki, wrzuciłam do masy.
  • Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
  • Studziłam ciasto w piekarniku.
  • Powstanie wtedy taka dziura jak lej po bombie ale to jest własnie miejsce na polewę.
  • Studziłam potem 3 godziny w lodówce.
  • Truskawki na polewę umyłam i zmiażdżyłam tłuczkiem do ziemniaków, dodałam cukier, wymieszałam.
  • Wylałam na wierzch ciasta, posypałam cukrem pudrem.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pachnąca akacja

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger