czwartek, 14 maja 2020

Naleśniki ze szpinakiem i jarmużem

Ależ to było pyszne danie, jak spróbujecie to przepadniecie tak jak my.
Te naleśniki są idealne, pyszne i piękne.
Zachęcam do zrobienia, na śniadanie, obiad czy obiadokolację, będą znakomite.
Naleśniki na śniadanie.


Składniki: 5 naleśników
Ciasto: 

  • 1 szklanka mąki T 650
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml wody
  • 1 duże jajo "L"
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • masło klarowane do smażenia
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego - u mnie gouda
  • 50 g listków młodego szpinaku
  • 80 g listków jarmużu
  • 1 łyżka masła 
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy

Przygotowanie ciasta:

  • Zmiksowałam mąkę z jajem, mlekiem i wodą a także szczyptą soli i pieprzu cytrynowego.
  • Odstawiłam ciasto na 15 minut aby odpoczęło.

Przygotowanie jarmużu:

  • Jarmuż oczyściłam z grubych łodyżek, umyłam, osuszyłam.
  • Pokroiłam w plastry czosnek.
  • Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam listki jarmużu, potem dodałam sól i czosnek i jeszcze chwilę smażyłam.

Przygotowanie naleśników:

  • Na patelni rozgrzałam odrobinkę masła klarowanego bo na suchej patelni listki szpinaku są brzydkie po usmażeniu. 
  • Odrobinka masła jak mały paznokieć wystarczy.
  • Na rozgrzane mało ułożyłam listki szpinaku, wcześniej umyte i osuszone.


  • Teraz na patelnię wlałam chochelkę ciasta i smażyłam aż boki zaczęły odchodzić od brzegów a wierzch się dobrze ściął.


  • Wtedy na jednym boku ułożyłam porcję jarmużu, posypałam serem żółtym,


  • odczekałam aż ser zaczął się topić, wtedy złożyłam go na pół, posypałam odrobiną sera i jeszcze chwilę trzymałam na patelni.


  • Potem zajadamy.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac Trojanowskich w Aleksandrowie Kujawskim woj. kujawsko - pomorskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger