piątek, 15 maja 2020

Placek z rabarbarem i wiśniami

Nareszcie doczekałam się rabarbaru, mojego love.
Pamiętam z dzieciństwa jak zajadałam go tylko z  cukrem i wtedy się w nim zakochałam.
Teraz jak tylko się pojawia zaraz zaczynam wymyślać potrawy.
Tym razem padło na placek, zapraszam gorąco.
Rabarbarowy placek.


Składniki: porcja na prostokątną formę do tarty
Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej T 630
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • 1000 g rabarbaru
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki bułki tartej

Beza:

  • 3 białka
  • 4 łyżki cukru pudru trzcinowego
Dodatkowo:
  • 100 g wypestkowanych wiśni


Przygotowanie ciasta:

  • Wszystkie składniki na ciasto posiekałam i zagniotłam w kulę.
  • Zawinęłam w folie i włożyłam na 30 minut do lodówki.
  • Potem wyjęłam ciasto i wyłożyłam nim dno i brzegi tarty wysmarowanej masłem.
  • Nakłułam ciasto widelcem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dól przez 20 minut.

Przygotowanie nadzienia:

  • Rabarbar umyłam, pokroiłam na kawałki, zasypałam cukrem i dusiłam pod przykryciem przez 5 minut, aż się rozpadł.
  • Upieczone ciasto posypałam bułka tartą, rozłożyłam rabarbar.
  • Piekłam 20 minut w 180 C.

Przygotowanie bezy:

  • Białka ubiłam na sztywną pianę razem z cukrem pudrem, rozłożyłam na rabarbarze.
  • Na pianie ułożyłam wypestkowane wiśnie i piekłam kolejne 20, tym razem w 160 C.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Hodowla małży i ostryg w Trogirze w Chorwacji

4 komentarze

  1. Wspaniały rabarbarowy przepis! Ja ostatnio debiutowałem z rabarbarem w kuchni i teraz nic, tylko bym ten rabarbar pichcił :D Przepis na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam serdecznie, z miłą chęcią będę zaglądać do Ciebie częściej; zapraszam również do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Maks.
      Dziękuję za miłą opinię i zachęcam do wypróbowania przepisu na placek. Z miłą chęcią zajrzę do Ciebie.

      Usuń
  2. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, rabarbar w wypiekach także lubię.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger