wtorek, 19 maja 2020

Fougasse - chleb z Prowansji

W kuchni francuskiej fougasse to rodzaj chleba zwykle kojarzony z Prowansją, ale spotykany - z różnymi odmianami, w innych regionach. 
Niektóre wersje są wyrzeźbione lub pocięte na wzór przypominający kłos pszenicy.
Ten mój dzisiejszy ma kształt liścia, jest przepyszny, smakiem w tej samej grupie co włoska foccacia.
Chrupiąca skórka i mięciutkie wnętrze.
Posiłkowałam się przepisem Jacka z bloga Przepisy na domowy chleb i ser.
Francuski chleb z Prowansji.


Składniki: 2 chlebki
Zaczyn - poolish:
  • 170 g mąki pszennej T 650
  • 170 g wody
  • 2 i 1/2 g świeżych drożdży
Ciasto:
  • 330 g mąki pszennej T 650
  • 170 g wody
  • 3 i 1/2 g - ekstraktu słodowego lub syropu trzcinowego lub miodu
  • 6 g świeżych drożdży
  • 340 g zaczynu jw. 
  • 12 g soli - dodać pod koniec wyrabiania ciasta
  • 3 g suszonego rozmarynu
  • 3 i 1/2 g ziół prowansalskich 

Przygotowanie zaczynu poolish:
  • Drożdże wymieszałam z wodą i dodałam do nich mąkę, wyrobiłam jednorodne ciasto.
  • Nakryłam folią spożywczą i pozostawiłam na 60 minut do fermentacji w temperaturze pokojowej a potem wstawiłam do lodówki na 10 - 20 godzin.
Przygotowanie chleba:
  • Do misy robota wsypałam mąkę, wodę, cały zaczyn, wkruszyłam drożdże i wyrobiłam ciasto.
  • Odstawiłam na 5 minut, po czym dodałam sól i ponownie wyrobiłam na gładkie ciasto.
  • Na sam koniec wsypałam rozmaryn i zioła prowansalskie i krótko wyrabiałam.
  • Uformowałam z ciasta kulę, włożyłam do miski, nakryłam folią spożywczą i odstawiłam na 75 - 90 minut do wyrastania.
  • Potem wyjęłam ciasto na blat, podzieliłam na dwie części, z każdej zrobiłam kulę i zostawiłam na 10 minut aby ciasto odpoczęło.
  • Każdą kulę rozpłaszczyłam, uformowałam na kształt liścia, czyli na kształt trójkąta.
  • Ponacinałam chlebki jak na zdjęciu.
  • Ułożyłam chleby na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiłam do wyrośnięcia na 50 minut.
  • Potem nagrzałam piekarnik do 220 C, spryskałam wnętrze wodą ze spryskiwacza, wsunęłam blachy z chlebami i piekłam 15 minut, po czym uchyliłam piekarnik aby wypuścić parę, zamknęłam ponownie i piekłam aż chleby się zrumieniły.
  • Upieczone chleby studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku Boberstein Wojanów/Bobrów woj. dolnośląskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger